Η εναρκτήρια ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ

Αρχιδικαστά Justice Roberts, Πρόεδρε Carter, Πρόεδρε Clinton, Πρόεδρε Bush, Πρόεδρε Obama, σύντροφοι (συμπαρτιώτες) Αμερικανοί και άνθρωποι (όλου) του κόσμου: Σας ευχαριστώ!

Εμείς οι πολίτες των ΗΠΑ ενωνόμαστε σε μία μεγάλη εθνική προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας μας και για να ζωντανέψουμε την υπόσχεση αυτή για τους ανθρώπους μας. Μαζί θα γυρίσουμε την πορεία της Αμερικής και του κόσμου για τα πολλά πολλά χρόνια που έρχονται. Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις.. θα αντιμετωπίσουμε σκληρές δυσκολίες, αλλά θα κάνουμε την δουλειά σωστά.

Κάθε τέσσερα χρόνια μαζευόμαστε σε αυτά τα σκαλιά για να διεξάγουμε αυτή την αρμονική και ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και είμαστε ευγνώμονες στον πρόεδρο Obama και στην πρώτη κυρία Michelle Obama για τη συνδρομή τους σε αυτό. Υπήρξαν καταπλητικοί

Η σημερινή τελετή όμως έχει ένα ειδικό νόημα, διότι, σήμερα, δεν μεταβιβάζουμε απλά την εξουσία από τη μία προεδρία στην άλλη, ή από το ένα κόμμα στο άλλο, αλλά μεταφέρουμε την εξουσία από την Ουάσιγκτον πίσω σε εσάς, στον λαό!

Για πολύ καιρό μια μικρή ομάδα στην πρωτεύουσα του έθνους μας λυμαίνονταν τα προνόμια της κυβέρνησης και ο λαός επιβαρύνονταν το κόστος. Η Ουάσιγκτον είχε το ψωμί και ο λαός το αλάτι. Οι πολιτικοί πλούτισαν αλλά οι θέσεις εργασίες μειώθηκαν και τα εργοστάσια έκλεισαν. Το οικοδόμημα αυτό προστάτευε τον εαυτό του και όχι τους πολίτες αυτής της χώρας. Οι δικές τους νίκες δεν ήταν δικές σας νίκες. Οι δικοί τους θρίαμβοι δεν ήταν δικοί σας θρίαμβοι. Όταν αυτοί πανηγύριζαν στην πρωτεύουσα του έθνους μας, δεν υπήρχε λόγος γιορτής στις οικογένειες σας που πάσχιζαν και μοχθούσαν σε όλη την επικράτει.

Αυτή η κατάσταση αλλάζει εδώ και τώρα, γιατί αυτή η στιγμή είναι η δική σας στιγμή. Σας ανήκει. Ανήκει σε όλους που συγκεντρώθηκαν εδώ σήμερα και σε αυτούς που παρακολουθούν σε όλη την Αμερική. Αυτή είναι η ημέρα σας. Αυτή είναι η γιορτή σας, και αυτές είναι οι ΗΠΑ, είναι η χώρα σας.

Αυτό που έχει αληθινά σημασία δεν είναι ποιο κόμμα κυβερνάει, αλλά το αν η κυβέρνησή μας ελέγχεται από το λαό. Η 20η Ιανουαρίου 2017 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που οι άνθρωποι έγιναν οι άρχοντες αυτού του έθνους και πάλι. Οι λησμονημένοι-ες άνδρες και γυναίκες αυτής της χώρας θα έρθουν πάλι στο προσκήνιο.

Όλοι σας ακούν τώρα. Ήρθατε δεκάδες χιλιάδες, εκατομμύρια, για να γίνετε κοινωνοί ενός ιστορικού κινήματος το οποίο ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ πριν. Στο κέντρο αυτού του κινήματος είναι η βαθιά πεποίθηση ότι υπάρχει ένα έθνος για να υπηρετεί τους πολίτες του!

Οι Αμερικανοί θέλουν καλά σχολεία για τα παιδιά τους, ασφαλείς γειτονίες για τις οικογένειες τους, καθώς και καλές θέσεις εργασίας για τον εαυτό τους.

Αυτές είναι απλά και λογικά αιτήματα δικαίων ανθρώπων σε μια δίκαιη πολιτεία, αλλά για πάρα πολλούς από τους πολίτες μας, υπάρχει μια διαφορετική πραγματικότητα. Μητέρες και παιδιά φυλακισμένα στη φτώχεια στα αστικά κέντρα, σκουριασμένα εργοστάσια διάσπαρτα στο τοπίο της χώρας, σαν ταφόπλακες στο έθνος μας, ένα εκπαιδευτικό σύστημα πλημμυρισμένο από μετρητό που δεν εξασφαλίζει στους νέους μας την πρόσβαση στη γνώση.. επίσης, το έγκλημα και οι συμμορίες και τα ναρκωτικά που πήραν τόσες ζωές, λήστεψαν τη χώρα μας και μας στέρησαν πολλές δυνατότητες.  Αυτό το αμερικάνικος μακελειό σταματά εδώ, εδώ και τώρα.

Είμαστε ένα έθνος και ο πόνος τους είναι πόνος μας. Τα όνειρα τους είναι όνειρα μας και η επιτυχία τους θα είναι η επιτυχία μας. Μοιραζόμαστε μία καρδιά, ένα σπίτι και ένα ένδοξο πεπρωμένο. Ο όρκος που έδωσα σήμερα είναι όρκος υποταγής σε όλους τους Αμερικανούς.

Για πολλές δεκαετίες κάναμε πλούσια την ξένη βιομηχανία εις βάρος της Αμερικανικής. Επιδοτήσαμε τους στρατούς άλλων χωρών ενώ επιτρέψαμε την εξάντληση του δικού μας. Υπερασπιστήκαμε τα σύνορα άλλων εθνών ενώ αρνηθήκαμε να υπερασπιστούμε τα δικά μας.

Επίσης,
φυγαδεύσαμε τρισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό ενώ οι υποδομές της Αμερικής ξέπεσαν σε παρακμή. Κάναμε όλες χώρες πλούσιες ενώ ο πλούτος, η ισχύς και η αυτοπεποίθηση της χώρας μας έχει καταρρακωθεί.

Ένα-ένα, ένα τα εργοστάσια άφησαν τη γη μας χωρίς ούτε μία σκέψη για τα εκατομμύρια των Αμερικανών εργατών που εγκαταλείπονταν στη μοίρα τους. Ο πλούτος της μεσαίας μας τάξης λεηλατήθηκε και αναδιανεμήθηκε σε όλο τον πλανήτη.

Αλλά αυτό είναι το παρελθόν και τώρα ατενίζουμε μόνο στο μέλλον. Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να εκδώσουμε ένα νέο διάταγμα που θα ακουστεί σε κάθε πόλη, σε κάθε ξένη πρωτεύουσα και σε κάθε κέντρο εξουσίας. Από σήμερα ένα νέο όραμα διαφεντεύει τη γη μας.

Από σήμερα θα είναι πρώτα η Αμερική. Κάθε απόφαση για εμπόριο, για τους φόρους, για τη μετανάστευση, για τα διεθνή θέματα θα λαμβάνεται για να ωφελήσει τους Αμερικανούς εργάτες και τις Αμερικανικές οικογένειες.

Οφείλουμε να προστατευτούμε από τις χώρες που κατασκευάζουν τα προϊόντα μας κλέβοντας τις εταιρείες μας και και καταστρέφουν τις θέσεις εργασίας μας. Ο προστατευτισμός θα οδηγήσει σε μεγάλη ευημερία και ισχύ. Θα πολεμήσω για εσάς με κάθε ικμάδα του σώματός μου και ποτέ μα ποτέ δεν θα σας απογοητεύσω.

Η Αμερική θα αρχίσει να κερδίζει ξανά, να κερδίζει όπως ποτέ πριν. Θα φέρουμε πίσω τις δουλειές. Θα επαναφέρουμε τα σύνορά μας Θα φέρουμε πίσω τον πλούτο μας. Και θα πάρουμε πίσω τα όνειρά μας. Θα φτιάξουμε νέους δρόμους και λεωφόρους,  και γέφυρες, αεροδρόμια, σήραγγες και σιδηρόδρομους σε όλη την επικράτεια του υπέροχου έθνους μας. Θα βγάλουμε τον λαό μας από την ανεργία και θα το βάλουμε πίσω σε δουλειά, ξαναχτίζοντας τη χώρα μας με Αμερικανικά χέρια και Αμερικανική εργασία. Θα ακολουθήσουμε δύο απλούς κανόνες: Αγοράζουμε αμερικανικά και προσλαμβάνουμε αμερικανικά!

Θα επιδιώξουμε φιλία και εμπιστοσύνη με τα έθνη του κόσμου. Αλλά θα το κάνουμε με την κατανόηση ότι είναι δικαίωμα όλων των εθνών να προτάσσουν τα δικά τους συμφέροντα. Δεν επιδιώκουμε να επιβάλλουμε τον δικό μας τρόπο ζωής σε κανέναν, αλλά αντιθέτως θα τον αφήσουμε να λάμψει ως παράδειγμα προς μίμηση. Θα είμαστε το φωτεινό παράδειγμα για όλους, για να ακολουθήσουν.

Θα ενισχύσουμε τις παλιές συμμαχίες και θα σχηματίσουμε νέες και ενώσουμε τον πολιτισμένο κόσμο ενάντια στην ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία, την οποία θα εξαλείψουμε πλήρως από το πρόσωπο της γης. Θεμέλιο της πολιτικής μας είναι η υποταγή μας στις ΗΠΑ και μέσω αυτής της πίστης στη χώρα μας θα ξαναβρούμε την εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλον.

Όταν ανοίξετε την καρδιά σας στον πατριωτισμό, δεν υπάρχει χώρος για προκατάληψη.

Η Βίβλος μας λέει πόσο καλό και ευχάριστο είναι όταν οι άνθρωποι Του Θεού ζουν μονοιασμένοι. Οφείλουμε να λέμε τη γνώμη μας ανοικτά, να συζητάμε τις διαφωνίες μας με ειλικρίνεια, αλλά πάντα να επιδιώκουμε αλληλεγγύη. Όταν η Αμερική είναι ενωμένη, η Αμερική είναι ασταμάτητη. Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος, είμαστε προστατευμένοι και θα είμαστε πάντα προστατευμένοι. Είμαστε προστατευμένοι και θα είμαστε πάντα προστατευμένοι από τους σπουδαίους άνδρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, και κυρίως, από Τον Θεό.

Τέλος, οφείλουμε να σκεφτόμαστε μεγαλεπίβολα και τα όνειρά μας να είναι ακόμα μεγαλύτερα. Στην Αμερική κατανοούμε ότι ένα έθνος επιβιώνει μόνο εφόσον διαπρέπει. Δε θα δεχτούμε πλέον πολιτικούς που είναι όλο λόγια και καθόλου πράξεις, που συνεχώς παραπονιούνται αλλά ποτέ δεν κάνουν κάτι για αυτό. Η εποχή των κούφιων λόγων έχει τελειώσει. Έχει φτάσει η ώρα της δράσης. Μην αφήνετε κανέναν να σας πει ότι δεν μπορεί να γίνει. Καμία πρόκληση δεν σταματά την καρδιά, την αγωνιστικότητα και το πνεύμα της Αμερικής. Δεν θα αποτύχουμε. Η χώρα μας θα ευημερήσει και θα ανθίσει ξανά.

Είμαστε στην αυγή μίας νέας χιλιετίας που είναι έτοιμη να ξεκλειδώσει τα μυστήρια του διαστήματος, να ελευθερώσει τη γη από τη δυστυχία των ασθενειών, να αξιοποιήσει τις πηγές ενέργειας με βιομηχανίες και τεχνολογίες του αύριο.

Μια νέα εθνική υπερηφάνεια θα κινήσει τις ψυχές μας, θα υψώσει τη ματιά μας και θα θεραπεύσει τις διαιρέσεις μας. Είναι καιρός να θυμηθούμε την παλιά σοφία που οι στρατιώτες μας δεν ξεχνούν ποτέ: είτε είμαστε μαύροι ή καφέ ή λευκοί, όλοι μας αιμορραγούμε το ίδιο ερυθρό αίμα των πατριωτών… όλοι μας απολαμβάνουμε τις ίδιες περίφημες ελευθερίες, και όλοι μας χαιρετούμε την ίδια σπουδαία Αμερικανική Σημαία.

Και αν ένα παιδί γεννιέται στο αστικό Νιντρόϊτ ή στις ανεμοδαρμένες πεδιάδες της Νεμπράσκα, και τα δύο, κοιτάζουν ψηλά στον ίδιο νυκτερινό ουρανό, γεμίζουν την καρδιά τους με τα ίδια όνειρα, και τους έχει εμφυσήσει την ανάσα της ζωής ο ίδιος Παντοδύναμος Δημιουργός.

Όλοι οι Αμερικανοί (περιγράφει όλη την γεωδαισία των ΗΠΑ). ακούστε αυτά τα λόγια:

Δεν θα αγνοηθείτε ποτέ ξανά. Η φωνή σας, οι ελπίδες σας και τα όνειρά σας θα ορίσουν το πεπρωμένο της Αμερικής. Και το κουράγιο, η καλοσύνη σας, και η αγάπη σας θα μας καθοδηγεί πάντα σε όλος το μήκος αυτού του δρόμου.

Μαζί θα κάνουμε την Αμερική δυνατή ξανά. Θα κάνουμε την Αμερική πλούσια ξανά. Θα κάνουμε την Αμερική υπερήφανη ξανά. Θα κάνουμε την Αμερική ασφαλή ξανά.

Και ναι, μαζί, θα κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά.

Σας ευχαριστώ. Ο Θεός να σας ευλογεί και ο Θεός να ευλογεί την Αμερική.-

Σας ευχαριστώ.
Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική.


Η εναρκτήρια ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ

Share the post: