Τα πάχη μου, τα κάλλη μου!

Εδώ και καιρό πέφτω πάνω σε ξένα δημοσιεύματα γυναικών που διαλαλούν περήφανες για τα -πολλά- επιπλέον κιλά τους. Δεν αναφέρομαι στις φίλες που είναι «γεμάτες». Ξέρω επίσης πολύ καλά πως είναι το είδος που προτιμούν οι περισσότεροι άντρες. Είμαι και εγώ μια από αυτές. Τι βλέπουν σε μια γυναίκα «ζουμερή»? Πολλά. Αλλά όχι την κυτταρίτιδα της. Όχι απαραίτητα τα χαλαρά μπράτσα ή την στουμπουλή της κοιλιά. Αγαπούν τις γυναίκες που αγαπούν το σώμα τους και το χαίρονται -είτε ερωτικά είτε ντύνοντας το όμορφα- αυτές που δεν έχουν ανάγκη να απολογηθούν για το πως δείχνουν η να το καλύψουν. (Και ναι, υπάρχουν αμέτρητοι απίθανοι άντρες εκεί έξω που σκέφτονται έτσι -και αν κατά -κακή σου- τύχη είσαι σε σχέση/γάμο με κάποιον που σε μειώνει επικριτικά και χυδαία για τα κιλά αυτά, σήκω και φύγε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα.) Αν τσεκάρει με τους φίλους η μόνος του τα facebook profiles που ανήκουν σε Θεές? Φυσικά. Κι εμείς θαυμάζουμε έναν ωραίο άντρα και μια ωραία γυναίκα. Είναι ανθρώπινο. Είναι οκ.

Και δεν καθορίζει αυτό το πως σε βλέπει, πίστεψε με.
Αλλά αν έχεις πάρα πολλά κιλά που σου δυσκολεύουν την ζωή, αν αγαπάς τον εαυτό σου, βρες υγιή τρόπο να τα αποχωριστείς. Η ατάκα «έτσι είμαι κι σε όποιον αρέσω» είναι άσκοπη. Δεν προσέχεις τον εαυτό σου για να αρέσεις. Δεν πας στο γυμναστήριο γιατί εκεί συχνάζουν οι «ωραίοι». Επενδύεις σε σένα γιατί απλά τα 30-40 plus κιλά είναι υπεύθυνα συχνά για διαβήτη τύπου 2. Για υψηλή αρτηριακή πίεση. Για μειωμένη ευεξία/ μειωμένη διάρκεια ζωής. Για υπογονιμότητα. Για παθήσεις της χοληδόχου κύστης και άλλα πολλά. Η καρδιά επίσης σε ένα παχύσαρκο άτομο είναι πιο βαριά από ότι πρέπει με ότι αυτό συνεπάγεται για προβλήματα εκεί (στηθάγχη, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια.) Δεν θέλω να σε τρομάξω αλλά αυτές είναι μελέτες από σοβαρούς επιστήμονες. Όσο επικίνδυνο είναι λοιπόν το να ακολουθείς εξαντλητικές ιντερνετικές δίαιτες με αμφιβόλου ποιότητας σκευάσματα για να μοιάσεις στις Θεές του internet -που λέγαμε παραπάνω- άλλο τόσο επικίνδυνο είναι να ζυγίζεις 30-40 κιλά επιπλέον και να λες στον εαυτό σου πως «είμαι απίστευτα εντυπωσιακή».
Εντυπωσιακή ναι. Υγιής, όχι. Έχω γνωρίσει γυναίκες που μια ζωή παλεύουν να χάσουν αυτά τα κιλά. Ξέρω αρκετές επίσης που χαίρονται την ζωή, την θάλασσα, το σεξ, το junk food και δεν τις απασχολεί καθόλου το ότι είναι παχύσαρκες. Έρχεται κάποια στιγμή όμως που δεν μπορείς να «ανασάνεις» καλά.
Δεν μπορείς να ανέβεις εύκολα μερικές σκάλες.
Δεν κοιμάσαι καλά. Νιώθεις βαριά τα εσωτερικά σου όργανα. (Ξαφνικά θα πρέπει να δουλέψουν «υπερωρίες» για να τα κάνουν όλα σωστά. Και κουράζονται.) Θέλω να σου πω πώς είμαι σε αυτήν την κατάσταση και σε νιώθω 100% αν κι εσύ νιώθεις να απειλείται η υγεία σου.
Έχουμε ΕΝΑ σώμα μέχρι να πεθάνουμε. Και αυτό το σώμα είναι από μόνο του ένα θαύμα. Δουλεύει με σοφία 24/7 για να αναπνέουμε κι να ζούμε την κάθε στιγμή. Αν νιώθεις οκ με αυτά τα 30-40 κιλά its fine. Αλλά αν νιώθεις πως σε «βαραίνουν» κάντο. Για σένα. Για κανέναν «απίθανο» άντρα. Για καμιά άσπονδη φιλενάδα. Για κανένα trendy ρούχο που θες να φορέσεις κι δεν μπορούσες. Για καμιά sexy celebrity στο internet που θαυμάζεις. Μόνο για την υγεία σου.
Ποτέ μην ξεχνάς όμως, πως κανένας-μα κανένας-δεν μπορεί να σε μειώσει για το πως είσαι. Και την επόμενη φορά που θα δεις την κάθε πετυχημένη insta influencer με όλα αυτά τα κιλά, να σου λέει πόσο τυχερή νιώθει που είναι έτσι, σκέψου. Αφορά την δική της ζωή. ‘Οχι την δική σου.
Εσύ όμως θα αποφασίσεις.

(Ένα μακροσκελές post αφιερωμένο στις φίλες που παλεύουν να χάσουν κιλά αλλά κι για εκείνες που δεν μπορούν, αλλά ξέρουν πως πρέπει -η αρνούνται να το παραδεχθούν-.)
#love_you_girls

Ιλιάδα Ευαγγελία Κοθρά

Τα πάχη μου, τα κάλλη μου!

Share the post: